De meeste mensen die ik coach met een burn-out kunnen een exact moment aanduiden waarop het ‘echt niet meer ging’. Meestal melden ze zich daarna ziek of nemen ze vakantie, met de verwachting dat ze er met een beetje rust al snel weer bovenop zullen zijn. Helaas valt dat vaak vies tegen. Wel kunnen ze achteraf inzien dat die burn-out er niet zomaar ineens was, maar dat het eigenlijk al veel langer slecht ging. De burn-out is er als het ware ‘ingeslopen’.
De signalen en symptomen hebben ze dan al te lang genegeerd, wat is geresulteerd in een burn-out. Herken jij je in onderstaande signalen? Onderneem dan actie, neem de signalen en jezelf serieus, voordat ook jij opgebrand bent.

De signalen:

1. Vermoeidheid

Je voelt je extreem moe, komt slecht je bed uit en voelt je ook emotioneel vermoeid. Die emotionele vermoeidheid resulteert vaak in veel piekeren, je verdrietig voelen en/of om het minste of geringste moeten huilen. Ook extreme prikkelbaarheid is een uiting hiervan.

2. Slecht slapen

Je slaapt niet goed, omdat je bijvoorbeeld veel piekert, je gestrest voelt of omdat het simpelweg niet lukt om te ontspannen. Het kan overigens ook zo zijn dat je extreem veel slaapt. Lees ook:

3. Concentratieverlies

Je vindt het moeilijk om je concentratie te behouden, je geheugen is slechter dan normaal en je bent heel snel afgeleid.

4. Geen plezier meer hebben

Waar je eerst veel plezier had in je werk/leuke dingen doen/je kinderen/je vrienden/etc. haal je nu weinig lol uit dit alles. De gedachte ‘Dit hoort toch leuk te zijn’ is je niet vreemd, ook kun je je heel schuldig voelen als je geen of weinig plezier ervaart.

5. Jezelf niet meer herkennen

Je hebt het gevoel dat je niet zo goed meer weet wie je bent, wat je leuk vindt, waar je goed in bent. Je voelt je als het ware verwijderd van jezelf. Ook kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je de controle over je eigen leven verloren bent, dat je wordt geleefd.

6. Je gevoel van eigenwaarde verdwijnt

Je voelt je onzeker, hebt niet het gevoel dat je er toe doet en/of dat de dingen die je doet goed genoeg zijn. Dit kan resulteren in: met alle winden meewaaien, veel twijfelen, geen keuzes durven maken, jezelf altijd op de laatste plaats zetten, over je grenzen heen gaan of je hebt het gevoel dat mensen steeds over jouw grenzen heen gaan. Wat een resultaat hiervan kan zijn is dat je niet goed meer voor jezelf zorgt: je eet minder goed, je sport niet meer en gunt jezelf weinig.

7. Je continue gejaagd/gestrest voelen

Ontspannen lukt bijna niet, je hebt het gevoel dat je continue ‘aan’ staat, je ervaart veel stress. Vaak is dit ook een fysiek gevoel, je voelt de spanning door je lijf heen jagen. Een boek lezen, een serie volgen of je concentreren op één taak kan hierdoor erg lastig zijn.

8. Piekeren

Je zit veel in je hoofd. Je denkt continue na over het verleden en de toekomst. Je piekert je suf en hebt daardoor wellicht het gevoel dat je niet meer in het hier en nu leeft en/of het lastig vindt om nog te voelen.

9. Angst en paniek

Je voelt je angstig, ook als dat niet nodig is. Je raakt in paniek als er dingen anders gaan dan verwacht. Je voelt je heel gestrest. Je schrikt snel. Je hebt angst- of paniekaanvallen. Je doet dingen niet meer, omdat je bang bent dat er iets gebeurd. Dit kan leiden tot hyperventilatie.

Kom in actie

Herken je je in een of meerderen punten die hierboven beschreven staan? Wacht niet totdat het echt niet langer meer gaat, maar kom juist nu in actie.
Hulp zoeken en veranderingen in je leven aanbrengen is belangrijk, alleen rust nemen gaat je niet voldoende helpen. Kijk eens bij ‘Individuele coaching‘ of een traject bij Run Free Groningen iets voor je is, we helpen je graag. Uiteraard word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvende en gratis intake.

‘Burn-out is what happens when you try to avoid being human for too long’ (Michael Gungor)

Lees verder:

Slaap

Wat is stress?

Angst en paniek, een ervaringsverhaal

Individuele coaching en running therapie