Burn-out kennisbank

Wat is het verschil tussen een burn-out en een depressie?

Tijdens een burn-out kun je je heel somber voelen en kan het zijn dat je last hebt van depressieve gevoelens. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen burn-out en depressie:

Energie en stemming

Plat gezegd heeft iemand met een burn-out wel zin, maar geen energie om dingen te doen en iemand met een depressie heeft nergens zin meer in. Een burn-out is een ‘stoornis’ in je energie en een depressie is een ‘stemmingsstoornis.’

Oorzaken

Bij een burn-out is men opgebrand, doordat zij/hij lange tijd over fysieke en mentale grenzen heen is gegaan (Lees hier een lijst met mogelijke oorzaken en factoren bij burn-out). Bij depressie zijn de oorzaken vaak gecompliceerder en kunnen allerlei factoren meespelen zoals: persoonlijkheid, trauma’s, opvoeding, klinische oorzaken, verliesverwerking en/of copings-mechanismen. Het lastige is dat deze factoren ook een rol kunnen spelen bij burn-out.

Symptomen

Een burn-out kenmerkt zich door enorme fysieke en mentale uitputting, jezelf niet meer herkennen en een lager gevoel van eigenwaarde. Bij depressie zien we somberheid, gedachten aan dood (loop jij hiermee rond? Zoek dan direct hulp, kijk bijvoorbeeld eens op 113.nl), verminderde eetlust, verstoorde slaap, laag gevoel van eigenwaarde, angst, etc. Ook hier geldt weer: er zijn best veel overeenkomsten met burn-out.

Overeenkomsten tussen burn-out en depressie

Er zijn veel overeenkomsten tussen burn-out en depressie te vinden, toch is het wel belangrijk om te onderzoeken wat er met jou aan de hand is. Bij burn-out zie je bijvoorbeeld vaak dat er echt op de rem moet worden getrapt, terwijl activatie bij depressie enorm kan helpen. Mijn inziens is het voornamelijk belangrijk om dit op individueel niveau te onderzoeken en daar vervolgens een juiste behandeling bij te zoeken. Blindstaren op een diagnose kan verlammend werken en vertraagd herstel.

Mijn advies is ten alle tijden jezelf inlezen, hulp zoeken en vooral veel voelen bij jezelf.

Lees ook:

Wat is een depressie?

Wat is een burn-out?

Goudje Haadsma

Goudje Haadsma is de coach en eigenaar van Run Free Groningen. Het hebben van kennis over burn-out, stress en depressie kan al een stap zijn in de richting naar herstel.

Klik hier voor meer artikelen over burn-out

Meer weten over onze coaches? Klik dan hier.

Heb je een vraag?

12 + 7 =