Burn-out kennisbank

Hoe ontspan je?

Voor sommigen is dit misschien bijna een gekke vraag, voor anderen is dit een hele relevante vraag. Veel meer mensen dan je denkt vinden het moeilijk om te ontspannen. Vooral mensen die veel stress ervaren, depressief zijn of een burn-out hebben, hebben hier last van. In dit artikel vind je een aantal tips die je helpen te ontspannen en een paar fijne ontspanningsoefeningen. Pas deze tips om te ontspannen structureel in je dagelijkse leven toe, niet alleen als de spanning al hoog opgelopen is. Zo zorg je ervoor dat je in het algemeen meer ontspanning zult ervaren.

(lees het artikel, of bekijk de video:)

Beweeg regelmatig

Regelmatig, matig intensief bewegen helpt je te ontspannen. Je maakt bijvoorbeeld endorfine aan, waardoor je je stress hormoon cortisol afbreekt. Buitenlucht helpt je vitamine D op peil te houden en beweging zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor ook je spieren loskomen. Juist als je het druk hebt, juist als je stress hebt en je hoofd vol zit (en je je daardoor wellicht moe voelt) is het goed om te gaan bewegen. Natuurlijk is meer beter (hoewel over training ook niet de bedoeling kan zijn), maar 20 minuten matig intensief bewegen helpt al. Rustig hardlopen, zwemmen, fietsen, dansen, yoga, bootcampen: alles is goed. Ga je je echt uitsloven in de fitness met krachtsport of bijvoorbeeld interval training? Ook dat is natuurlijk super, zorg er dan wel voor dat je na je training weer echt tot rust komt.

Lukt het zelf niet om in beweging te komen? Check dan eens het online hardloop programma van Run Free Online, je gaat dan hardlopen terwijl coach Goudje je begeleidt (en je leert meteen super goed naar je eigen lichaam te luisteren).

Wees creatief

Ga lekker knutselen, houtzagen, breien, schilderen, klussen, tuinieren, muziek maken, dansen (is meteen beweging!), kleuren, schrijven. Dit zorgt ervoor dat je hersenen niet de hele tijd in een hyper focus zit.

Slaap

De kans is natuurlijk best groot dat je slecht slaapt doordat je niet kunt ontspannen, maar probeer er toch voor te zorgen dat je veel slaapt en uitrust. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en als je heel moe bent, heb je meer behoefte aan suiker, cafeïne en andere manieren om wakker te blijven, dit zorgt weer voor stress reacties in het lichaam. Sleep is not overrated en je zult je meer ontspannen en uitgerust voelen als je meer slaapt.

Zit je thuis met een burn-out? Het advies is dan nog wel eens om overdag vooral niet te slapen. Ik ben het daar niet mee eens: als je lichaam erom vraagt, slaap! Als je opgebrand bent, dan kan het lichaam alle slaap gebruiken die het krijgt, doordat je rust neemt, zul je juist ’s nachts beter kunnen slapen. Probeer wel een ritme te houden.

Eet gezond

Suiker, caffeïne, alcohol en drugs zorgen voor stress reacties in je lichaam. Vermijd dit dus zoveel mogelijk of gebruik met mate. Eet wel veel groente, fruit, noten en peulvruchten. Zorg voor voeding in plaats van vulling. Lees hier meer over voeding en burn-out.

Doe iets totaal zinloos

(En geniet ervan!) In de huidige prestatiemaatschappij zijn we nogal gefocust op nuttig en productief zijn, elk moment van de dag. Soms is het juist fijn om iets te doen dat ‘zinloos’ voelt. Staar uit het raam, maak een wandeling, speel Netflix* uit, ga uit met vrienden, lees een boek, dans door de kamer. Bedenk iets! ‘Laat de boel de boel’.

*Beeldschermen gaan over het algemeen niet goed samen met ontspanning, je hersenen moeten al deze prikkels namelijk verwerken, maar het kan je wel ‘afleiden’ van je pieker gedachten en kan op zijn tijd heerlijk zijn!

Doe regelmatig een ontspanningsoefening

Er zijn heel wat ontspanningsoefeningen te bedenken, in dit artikel lees je daar meer over.

Meer inspiratie:

Waarom is hardlopen zo goed voor, juist als je niet zo lekker in je vel zit.

Slaap!

Angst en paniek bij burn-out

Goudje Haadsma

Goudje Haadsma is de coach en eigenaar van Run Free Groningen. Het hebben van kennis over burn-out, stress en depressie kan al een stap zijn in de richting naar herstel.

Klik hier voor meer artikelen over burn-out

Meer weten over onze coaches? Klik dan hier.

Heb je een vraag?

1 + 1 =