Je hoort het vast wel eens: ‘luister naar je lichaam, dat vertelt je wel wat je moet doen.’ Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Wekelijks spreek ik mensen die hier zoveel moeite mee hebben en mede hierdoor opgebrand zijn.

Waarom is luisteren naar je lichaam nu zo moeilijk?

Voor iedereen is dit verschillend natuurlijk, maar dit zijn een aantal factoren die vaak meespelen:

1.  Altijd ‘aanstaan’.

We zijn altijd bereikbaar en kijken continue op onze telefoon. Als je bij de bus staat te wachten, op de wc zit of net voordat je gaat slapen: je kijkt op je telefoon. Dit leidt af van je eigen gevoel en zorgt ervoor dat je veel minder ‘connected’ bent met je lichaam.

2. Druk druk druk.

We leven van afspraak naar afspraak, van deadline naar deadline. We staan er niet bij stil of we nog wel plezier en energie halen uit de dingen die we doen. Daarbij vinden we het ook enorm belangrijk om druk te zijn, druk zijn staat gelijk aan het hebben van succes lijkt het soms.

3. We slapen te weinig.

Als je te weinig geslapen hebt, dan heb je automatisch zin suiker, vet en cafeine, omdat deze stoffen je een kick geven om je toch energiek te voelen. Ook is het simpelweg lastiger om naar je lichaam te luisteren als je te weinig slaapt, omdat je gedachten alle kanten op schieten, je humeur minder wordt en je weinig focus kunt houden.

Welke factoren zorgen er voor dat jij niet meer goed naar je lichaam kunt luisteren?

Wat kun je doen?

De oplossing zit hem in het reflecteren op jezelf, maar dit is nu juist zo moeilijk. 6 tips:

1. Doe de komende week eens elke dag 10 minuten niks.

Alle beeldschermen uit en even geen mensen om je heen. Probeer je dan eens bewust te worden van wat je nu eigenlijk voelt. Je zou het mediteren kunnen noemen. Lastig? Vast en zeker! Het duurt vast ook even om dit te leren, maar geef het een kans en wees niet te streng voor jezelf: lukt het een keer niet? Morgen is weer een dag!

2. Neem signalen van je lichaam serieus:

Hoofdpijn, buikpijn, een hoge hartslag, pijn in je nek, een vol gevoel? Stop! En denk na waar dit vandaan zou kunnen komen.

3. Eet gezond, gevarieerd en met aandacht.

Maak tijd voor het bereiden van je maaltijden en maak tijd voor het nuttigen ervan. Eet tijdens je lunch liever niet achter je bureau of bij de televisie.

4. Beweeg regelmatig en neem hier dan ook echt de tijd voor.

Ga hardlopen, wandelen, fietsen! Dit hoeft niet meteen uren te duren, maar ga lekker een half uurtje naar buiten, wees je bewust van je omgeving en van je eigen lichaam. Laat bij voorkeur je muziek en je horloge thuis.

5. Slaap voldoende en op vaste tijdstippen.

Probeer uit te vinden wat voor jou werkt, hou er rekening mee dat je in de winter wat meer slaap nodig hebt en probeer echt tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen.

6. Evalueer en reflecteer.

Kijk af en toe bewust naar je leefstijl, wat voelt goed en wat minder? Bespreek dit ook eens met vrienden of familie, wellicht kom je tot interessante inzichten. Of: schrijf het op!

Kortom: zorg goed voor jezelf en neem je lichaam serieus. Heb je zelf tips? Deel ze hieronder!