Fysieke klachten door stress!?

Elke zondag avond had ik pijn in mijn nek en schouders. Waardoor ik niet meer ontspannen op de bank kon zitten. Dacht ik. Het was natuurlijk andersom: ik ervaarde veel stress, omdat ik de volgende weer naar mijn baan moest. Die baan voelde helemaal niet als mijn werk, maar als een gevangenis, waar ik elke maandag ochtend heen moest en elke vrijdag om stipt half zes een paar dagen verlof kreeg. In het begin begon die nek en schouderpijn pas zondag avond, maar na verloop van tijd werd dat zondagochtend en de hele werkweek en helemaal tegen het einde, had ik altijd last van mijn nek.

Met de wijsheid van nu weet ik heel goed dat die pijn een uiting van mijn stress was en tegen een burn-out aan zat, ik kan het heel goed verklaren. Ik had overigens meer klachten: Ik bracht eens een bezoek aan de huisarts, omdat ik best vaak last had van steken bij mijn hart. Mijn immuunsysteem was laag, mijn concentratievermogen was minimaal, ik sliep super slecht en ik had vaak last van mijn buik. En als ik stress heb, dan kauw ik op mijn kaken, alsof ik me schrap wil zetten. Bovendien was ik labiel en prikkelbaar. Allemaal directe of indirecte uitingen van stress.

Als ik dit toen beter door had gehad, had ik wellicht eerder op de rem getrapt, had ik misschien iets kunnen doen.

Nu ik me dagelijks met stress, burn-out en depressie bezig hou, zie ik heel erg veel fysieke uitingen van stress voorbij komen. Sommige klachten zijn heel duidelijk, maar andere klachten zijn vager. In dit blog doe ik een poging om een lijstje te maken met indirecte en fysieke uitingen van stress. Ik noem dit een poging, omdat de lijst vast en zeker langer is en omdat er nog veel onderzoek te doen valt op dit vlak.

Mijn doel met dit blog is dat jij hier iets aan hebt, dat jij je klachten (en jezelf!) serieus neemt en verder op onderzoek kunt gaan. Zodat je kunt voorkomen dat je in een burn-out raakt, depressies wordt of ernstige angst- en paniekklachten ontwikkelt.

Slechte concentratie

Stress neemt veel ‘ruimte’ in je hoofd in, je bent in een constante staat van alertheid, maar duurt dit te lang, dan lukt het juist niet meer goed om je te focussen. Dit kan ook worden ervaren als ‘snel overprikkeld’ zijn.

Veel hoofdpijn

Dit kan komen doordat je je spieren lange tijd aanspant (zonder dat je dit door hebt), waardoor je uiteindelijk hoofdpijn krijgt. Een meer indirecte oorzaak, maar wat ik erg vaak tegen kom in de praktijk: door stress geen honger en dorst ervaren, waardoor je niet goed voor jezelf zorgt, dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.

Darmklachten

Door cortisol en adrenaline ben je in een staat van alertheid, klaar om te vluchten of vechten. Als je echt zou moeten vluchten of vechten, is het handig als je spijsvertering even ‘uitgeschakeld’ is. Duurt dit te lang, dan krijg je hier last van. Ook hier geldt: je spieren lang aanspannen heeft invloed op je darmen en slechter eten en drinken uiteraard ook.

Laag immuunsysteem

Het zelfde mechanisme als beschreven bij de darmklachten geldt ook voor je immuunsysteem. Je lichaam is druk met overleven en dit vergt veel energie, heel veel energie. Je immuunsysteem is daardoor lager. Je herstelt bovendien langzamer van verkoudheid en griep.

Oorsuizen

Ook wel Tinnitus genoemd. Een veel voorkomende, maar heel vage klachten: oorsuizen. De één ervaart dit als een piep, de ander meer als een sis. Uit onderzoek blijkt dat ‘psychische overbelasting’ (trauma, spanningen in relaties, maar ook stress en burn-out) een oorzaak kan zijn van Tinnitus. Andere oorzaken van Tinnitus zijn: gehoorbeschadiging en lichamelijk conditie verlies. Een combinatie hiervan is ook goed mogelijk. In de praktijk zie ik vaak dat Tinnitus bij mensen die al eens eerder last hebben gehad van gehoorbeschadiging, weer op speelt bij veel stress en burn-out.

Stramme spieren

Stress zorgt er vaak voor dat je je spieren onbewust aanspant, soms de hele dag en soms zelfs in je slaap. Ook zorgt stress ervoor dat je sneller ademhaalt, hierdoor span je je nek en schouders aan. Tijdens het hardlopen en wandelen hamer ik altijd op het volgende: ‘Ontspan je schouders.’ Zo word je je bewust van de spanning en maak je meteen ruimte voor je longen en dus je ademhaling.
Heb je een baan waarbij je veel achter je pc zit? Dan is de kans groot dat je hier veel last van heb, weet dus dat dit samenhangt met stress en je houding.

Hyperventilatie en paniekaanvallen

Door stress en spanning gaat je ademhaling omhoog. Er is en kans dat dit zo erg wordt, dat je gaat hyperventileren. Je kunt dit ook zien als een angst/paniekaanval. Dit wordt als heel naar en eng ervaren, logisch, want je gevoel van controle is helemaal weg.

Pijn op de borst

Stress kan ervoor zorgen dat je een benauwd en beklemmend gevoel op de borst ervaart. Je kunt je voorstellen, dat dit voor nog meer angst en stress zorgt. Let wel: ervaar je dit vaak, ga eens langs bij de huisarts, het kan geen kwaad om dit eens te laten onderzoeken.

Slapeloosheid

Doordat je je niet meer kunt focussen, niet meer kunt stoppen met piekeren, je continue in een staat van alertheid bent en ontspannen niet meer gaat, is het heel erg goed mogelijk dat slapen heel moeizaam gaat.

Duizelingen

Doordat je oppervlakkig en snel ademhaalt, krijg je wat zuurstof tekort, waardoor je je duizelig kunt voelen. Ook hier heb je te maken met een vicieuze cirkel: duizelingen voelen erg vervelend en eng, waardoor je nog meer stress krijgt, waardoor de duizelingen nog erger worden.

Vermoeidheid

Stress is dodelijk vermoeiend, je lichaam is namelijk (ongemerkt) keihard aan het werk, ook al zit je de hele dag stil. Hierdoor ben je moe, en na verloop van tijd: uitgeput. Overigens is dit niet alleen fysiek, maar kan dit ook emotioneel zijn. Je merkt bijvoorbeeld dat je snel moet huilen en/of heel prikkelbaar bent. Je hebt weinig ‘ruimte’ en je voelt je beklemd. Fysieke en emotionele vermoeidheid is overigens een van de drie symptomen van burn-out.

Let op:

Wuif deze symptomen niet weg, onderzoek ze, analyseer waar ze vandaan kunnen komen. En denk niet: ach, dat gaat vanzelf over. Je lichaam geeft je continue signalen en niet voor niets. Wees liever voor jezelf, gun jezelf tijd om te herstellen en vraag niet het uiterste van jezelf. Vraag hulp, bezoek je huisarts en bespreek het eens met anderen om je heen. Je leven is leuker zonder al deze klachten en zonder een burn-out of depressie.

Kanttekening:

Dit kunnen symptomen zijn van stress en burn-out, maar het kan natuurlijk ook iet anders zijn! Daarom is het altijd goed om een huisarts te raadplegen. Denk niet dat je je aanstelt of dat het niet erg genoeg is. Beter iets uit te sluiten, dan te laat te zijn.

Hulp

Heb je hier hulp bij nodig of heb je hier vragen over? Stuur me gerust een bericht. Ook kun je natuurlijk bij mij terecht voor coaching om deze klachten aan te pakken (bij de wortel, ik doe niet aan lapmiddeltjes en quick fixes).

Ook interessant:

Slaap!

Herken de signalen van een burn-out

Wat is stress

Tips tegen stress

burn-out coach groningen

Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen. Elke week schrijft ze blogs over mentale gezondheid, schrijft ze over haar ervaringen als coach en als mens en geeft ze tips om beter in je vel te zitten: fysiek en mentaal. Lees hier meer over haar en hier meer over individuele coaching. Of neem direct contact met haar op voor een intake.