Tobben, peinzen, dubben, piekeren. In rondjes denken. In je hoofd vastzitten. Ik weet er alles van: Piekeren is op zijn zachts gezegd vervelend. En ik heb er talent voor, nou ja, had. Want het lukt me steeds beter om niet te blijven hangen in het piekeren, ik kan steeds beter loslaten. Maar hoe stop je nou met piekeren? Ik gun jou ook een piekervrij leven, daarom volgen hieronder een aantal tips!

Waarom piekeren we zoveel?

Maar eerst wil ik je even wat achtergrond informatie over piekeren geven, want hoe komt het dat we zoveel piekeren? Hoewel piekeren enorm belemmerend werkt, het leidt namelijk nergens toe, denken we dat we heel productief zijn als we onze problemen tot in den treuren overpeinzen. Bovendien hoeven we niet met onze echte gevoelens te dealen, als we in ons hoofd bezig zijn. Die echte emoties zijn misschien wel eng of overweldigend: pijn en verdriet. We blijven zo in een passieve rusteloze status waarin we geen echte actie ondernemen en niet dealen met onze problemen.

Piekeren gaat altijd over het verleden of de toekomst, nooit over het hier en nu.

Als je stress hebt of moe bent, is het vaak nog moeilijker om te stoppen met piekeren. Het is dan alsof er geen filter meer is en je wordt overspoelt door piekergedachten.

Hoe stop je met piekeren? 8 tips:

Helpt het piekeren?

Het antwoord is waarschijnlijk: nee. Op het moment dat je jezelf de vragen stelt ‘helpt dit?’ ‘Heeft het piekeren me al antwoorden of oplossingen gebracht?’ ’Is het waar wat ik allemaal denk?’ word je je bewust van je gedachtepatroon. Je onderzoekt dan als het ware waar je mee bezig bent. Vaak is het antwoord op deze vragen ‘nee’. Dit kan al enorm helpend zijn.

Oefenen in loslaten

Je kunt nu verder gaan met het onderzoeken van je (pieker) gedachten. Hoe voel je je door al dat gepieker? En hoe zou je je zonder dat gepieker voelen? Oordeel niet, observeer. Wees niet te streng voor jezelf. Door dit onderzoek en door met een afstandje te kijken naar wat je allemaal denkt, lukt het soms al om los te laten en te stoppen met piekeren.

Kom in actie tegen piekeren

Merk je dat je verzandt in je gedachten? Dat je in rondjes blijft denken? Pak dan je problemen aan, kom in actie. Bedenk bijvoorbeeld wat een eerste stap kan zijn richting de oplossing. Praat over je problemen, soms lucht dat ook op.

Zet het op papier

Wat mij helpt is al mijn gepieker op te schrijven, het liefste doe ik dat op een los a4tje, die ik vol schrijf met mijn gekrabbel. Soms bekijk ik het om te onderzoeken wat ik nu allemaal denk, zoals hierboven beschreven. Soms weet ik dat ik er niks aan heb en gebruik ik het a4 alleen als ‘braindump.’ Dan werkt alleen het schrijven al om mijn gepieker direct los te laten.

Piekeren als signaal

Waarom pieker je zoveel? Is er iets dat je bang maakt, ben je moe of gestrest? Zie je ergens tegen op? Als ik merk dat ik veel pieker, dan weet ik dat er vaak meer aan de hand is: ik ben moe, ben iets te vaak over grenzen heen gegaan of ik heb het te druk. Vervolgens is het dan natuurlijk zaak om in actie te komen om van het piekeren af te komen.

Zoek afleiding

Als niks werkt en je blijft maar piekeren: zoek afleiding, ga uit de situatie. Het kan zijn dat er zomaar ineens toch een oplossing komt voor je ‘probleem’ of dat het dan ineens wel lukt om je gedachten te verzetten.

Hardlopen

Wat bij mij heel goed werkt om te stoppen met piekeren: even de buitenlucht in en een stukje hardlopen. Door te hardlopen maak je endorfine aan, waardoor je stress reduceert. Bovendien wordt je creatiever van hardlopen, maak je weer connectie met je lijf, waardoor je even uit je hoofd gaat. En je neemt zo direct even afstand van je situatie en je piekergedachten!

Wil je wel (weer) beginnen met hardlopen, maar weet je niet hoe of ben je bang dat jezelf juist weer veel prestatiedruk op legt? Check dan even Connect & Run, het unieke, online hardloopprogramma van ons zusje Run Free Online. (Opent in nieuw tabblad!) Je wordt begeleid tijdens het hardlopen. Het hardlopen gaat eens niet om prestatie, maar om plezier, het ‘hier en nu’ en luisteren naar je lichaam. Heel effectief tegen piekeren dus!

Laat emoties toe

Een laatste hele belangrijke tip: ben je aan het piekeren omdat je bang bent voor je emoties? Is het ‘veiliger’ om in je hoofd te blijven zitten? Probeer je emoties toe te laten, weet dat dit er mag zijn. Soms kan huilen, praten of even boos zijn juist heel helend zijn.

Tot slot: Piekeren hoort erbij

Het is heel menselijk om af en toe te piekeren, je zorgen te maken, vervelende dingen mee te maken, somber te zijn, te rouwen, ongeluk te ervaren: dat hoort bij het leven. Probeer ook dat te accepteren.

burn-out coach groningen

Ik ben Goudje, coach bij Run Free Groningen en tevens de eigenaar. In mijn blogs en artikelen wil ik jou inspireren, motiveren en inspireren om je mentale en fysieke gezondheid serieus te nemen. Wil je actief aan de slag met jou burn-out, stress, depressie en/of angstklachten? Bekijk dan onze unieke, actieve methode en ons team. Of plan direct een vrijblijvende en gratis intake. ‘Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.’

Lees ook:

Hardlopen als je niet lekker in je vel zit, waarom?

Laat de controle los