Jongens, worden jullie ook zo blij van dit weer? Ik geniet hier echt met volle teugen van, zit over het algemeen veel lekkerder in mijn vel en heb meer energie. Dit is ook voor veel mensen een start om weer te beginnen met hardlopen. Wil jij dit ook? En wil je het dit keer echt volhouden? Lees dan even deze tips:

Begin gewoon

Hardlopen is in feite niet moeilijk, iedereen kan het. Om te beginnen heb je geen maanden voorbereiding nodig, een mooi schema of dure schoenen en kleding (al is dat laatste wel leuk natuurlijk). Trek je schoenen aan en ga!

Luister naar je lichaam

Wat voelt prettig, en vooral: wat niet? Hardlopen hoeft niet super zwaar te zijn namelijk, dan is de lol er ook snel af. Begin dus ook echt rustig, bijvoorbeeld met een schema. Lijkt 1 minuut lopen/ 1 minuut wandelen te makkelijk, doe het dan toch lekker. Zo heb je een rustige start en bouw je echt op. Door te luisteren naar je lichaam kom je er ook achter welk tijdstip voor jou het beste werkt: ’s ochtends, ’s avonds, na het eten, voor het eten, in de zon, in de regen.

Plan je trainingen

en doe er minimaal twee per week! Leg je kleding alvast klaar, ga er niet te lang over nadenken. En ga je een keertje niet: maak dan echt de keuze om niet te gaan en ga niet lopen balen van jezelf.

Loop langzaam

De allerbelangrijkste :). Iedereen (IEDEREEN) die ik begeleid loopt in het begin te snel: je raakt buiten adem, het is zwaar, je hebt het gevoel dat je faalt. Loop langzaam. Heb je echt geen conditie? Dan is iets sneller dan wandel tempo goed. Merk je dat je buiten adem raakt? Vertraag! Prent dit echt in je hoofd, want je gaat dit vergeten. Heb je een paar zware trainingen gehad in het begin (doordat je te snel liep)? Dan is de kans erg groot dat je in week 3 of 4 afhaakt.

Let op je ademhaling

Probeer door je neus in te ademen en als het lukt zelfs door je neus weer uit. Lukt dit laatste niet? Maak dan een tuitje van je mond en adem uit. Door door je neus te ademen herstel je sneller, schiet je hartslag minder snel omhoog en dit loopt uiteindelijk fijner. Probeer tegelijkertijd je houding te ontspannen, dan gaat dat ademhalen ook makkelijker. Wil je meer weten over ademhaling? Lees er hier meer over.

Ga samen lopen

Dit is gezellig, motiverend en leerzaam. Woon je in Groningen (of omgeving)? 6 mei start Run Free Groningen met een nieuw, laagdrempelig traject: Start to Run Free. Een 5 weekse cursus, waarin je leert ontspannen te lopen, hoe je je ademhaling hierbij inzet en gaan we je mindset aanpakken, zodat je na de cursus fluitend de deur uit gaat ! Daarnaast zijn er elke dinsdag en donderdag avond een leuke trainingen in het Noorderplantsoen, hier leg ik de nadruk op alle bovenstaande tips én vooral op het plezier in lopen en buiten zijn!

Geniet!

Last but not least: Geniet van het lopen, de buitenlucht, de zon, de regen, de natuur, de stad, de energie die je krijgt van lopen!

Meer weten of lezen?

Start to Run Free

Blog: Adem in, adem uit

Loop groep

Wil je meer weten? Stuur me dan een berichtje. Wil je op de hoogte blijven en kun je wel wat extra motivatie gebruiken? Volg me dan op Instagram of Facebook.h