Is hardlopen wel verstandig bij een burn-out? Is hardlopen slecht voor je knieën? Wandelen helpt toch goed tegen stress en piekeren? Ga je je van hardlopen gelukkiger voelen? Waarom zouden we eigenlijk nog hardlopen als je ook gewoon kunt wandelen?

Deze en andere vragen worden mij vaak gesteld, lees hieronder wat nu eigenlijk beter voor je is: hardlopen of wandelen?

Blessures

Er wordt vaak gedacht dat je van hardlopen heel snel blessures krijgt. Bij wandelen is de kans op een blessure veel kleiner. Dit laatste klopt zeker, maar als je het hardlopen goed aanpakt, dan valt het allemaal wel mee:

De nummer 1 reden van een blessure bij het hardlopen is: over training. Dus mensen die veel te veel trainen en te weinig tijd nemen voor herstel, hebben een grotere kans op een blessure. Dit kan dus gebeuren als je te intensief voor een marathon traint, maar ook als je vanuit het ‘niets’ in één stuk 5 kilometer probeert te lopen.

Je enkels en knieën krijgen inderdaad veel klappen te verduren, meer dan bij het wandelen. Bouw het hardlopen rustig op, je spieren en gewrichten hebben tijd nodig om sterker te worden en om te herstellen. Probeer daarom ‘lichtvoetig’ te lopen, gebruik de veerkracht van je lichaam en stamp niet! En: Wandel tussendoor als je net begonnen bent.

Heb je een blessure, forceer dit dan nooit. Voelt wandelen dan beter, doe dat vooral.

Conditie

Door regelmatig hard te lopen bouw je aan je conditie, door te wandelen beweeg je natuurlijk wel, maar zet je je hartspier en je longen niet hard aan het werk.

Mits je je conditie zo slecht is, dat ook wandelen heel zwaar is, door ziekte of een burn-out, dan is het verstandig om eerst conditie op te bouwen door elke dag een stuk te gaan wandelen.

Stress en depressie

Veel mensen vinden het heerlijk om tijdens het wandelen lekker uit te waaien en hun hoofd leeg te lopen. Toch reduceer je stress pas echt met hardlopen, je maakt dan namelijk stofjes (onder andere endorfine) aan die ervoor zorgen dat je stresshormoon (cortisol) wordt afgebroken. Dit effect haal je simpelweg niet met wandelen. Als je stress is afgebroken, verdwijnen ook je pieker gedachten. Van deze stofjes ga je je ook gelukkiger voelen, dit is onder andere de reden dat hardlopen ook goed helpt tegen en bij depressie.

Zorg je er bovendien voor dat je lichaam na het hardlopen weer terugkeert naar een ontspannen staat, door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening, dan zul je merken dat je je echt meer ontspannen voelt en bijvoorbeeld beter kunt slapen.

Burn-out en hardlopen

Mocht je thuis zitten met een burn-out en denken:

‘Ik heb behoefte aan rust, hardlopen lijkt me wel het laatste dat goed voor me is!’ of: ‘Yes, dan kan ik weer flink aan de slag met mijn lichaam en hoef ik niet stil te zitten!’

Dan heb je in beide gevallen een beetje gelijk. Rust en slaap bij een burn-out zijn super belangrijk, vooral in het begin, als je lichaam totaal opgebrand is. Toch is het zo dat RUSTIG hardlopen je echt kan helpen bij je herstel. Mits je het op een goede manier aanpakt. De kans is groot dat je hormoonhuishouding flink uit balans is door je burn-out en dat je je na een periode waarin je veel rust hebt genomen, nog steeds heel onrustig voelt. Rustig hardlopen kan je dan helpen om van die onrust af te komen (dit komt door de endorfine, die cortisol afbreekt). Bovendien is het fijn om weer aan kleine en haalbare doelen te werken, je krijgt weer wat ritme in je leven en je bent actief bezig met je herstel. Allemaal goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Hierbij wil ik heel duidelijk maken dat het echt belangrijk is om dit op een goede manier aan te pakken. Ga je namelijk direct in de prestatie modus’, dan is de kans op terugval en teleurstelling heel groot. Daarnaast is te hard lopen (of sporten in het algemeen) juist niet goed voor je tijdens een burn-out, je zult je juist onrustiger gaan voelen. Sport dus onder begeleiding van iemand die verstand heeft van burn-out!

Wandelen is altijd goed bij burn-out en ik wil je dan ook aanmoedigen om lekker de buitenlucht op te zoeken en elke dag een stukje te wandelen.

Prestatie

Het is natuurlijk super gaaf als je een mooie tijd kan neerzetten en je merkt dat je conditie verbetert. Toch wil ik je waarschuwen voor het prestatie element van hardlopen: de kans is groot dat er weken zijn dat het minder gaat en dat je jezelf dan misschien wel teleurstelt. Vaak is dat het moment dat de motivatie verdwijnt en men stopt met deze leuke en gezonde hobby. Dit geeft een rot gevoel. Bovendien zijn er al genoeg momenten in het dagelijkse leven waarop je moet presteren. Probeer daarom zeker in het begin de prestatiedruk er een beetje af te halen en lekker voor je plezier en je conditie te lopen. Omarm het proces van trainen, in plaats van alleen je doel.

Bij wandelen is de prestatiedruk intuïtief al veel minder aanwezig, zelfs als je voor een groot evenement, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, traint.

Laagdrempelig

Hier wint wandelen het toch voor de meeste mensen, want voor wandelen hoef je je niet om te kleden en je kunt dit gewoon in de pauze van je werk doen. Wandelen mag dan een stoffiger imago hebben dan hardlopen, het is zo makkelijk toe te passen. Doe dit dus ook vooral.

Wil je hardlopen iets laagdrempeliger maken? Weet dat de stap over de drempel van je voordeur naar buiten altijd de grootste en moeilijkste is. Maak het jezelf makkelijk: ga direct na het opstaan en leg je kleding alvast klaar. Zorg dat je een loopmaatje hebt of sluit je aan bij een hardloopclubje. Stel jezelf een (haalbaar) doel.

Hardlopen heeft net iets meer voordelen dan wandelen, maar ga vooral op de dagen dat je niet hardloopt (of sport) een stuk wandelen om genoeg in beweging te blijven en lekker buiten te zijn.

Heb je vragen? Stel ze gerust, via een berichtje, Instagram of Facebook.

burn-out herstel

Eerste Hulp bij Burn-out?

Ontvang direct een checklist met 75 burn-out klachten, een aantal stappen die je móet nemen als je een burn-out hebt én een handige do's & don'ts lijst. Zo krijg je direct meer grip en helderheid in je burn-out herstel.

Download nu:

Check je (spam)mailbox!