Herken de signalen van een burn-out!

De meeste mensen die ik coach met een burn-out kunnen een exact moment aanduiden waarop het ‘echt niet meer ging’. Meestal melden ze zich daarna ziek, met de verwachting dat ze er met een beetje rust al snel weer bovenop zullen zijn. Helaas valt dat vaak vies tegen. Wel kunnen ze achteraf inzien dat die burn-out er niet zomaar ineens was, maar dat het eigenlijk al veel langer slecht ging. De burn-out is er als het ware ‘ingeslopen’.
De signalen en symptomen hebben ze dan al te lang genegeerd, wat is geresulteerd in een burn-out. Herken jij je in onderstaande signalen? Onderneem dan actie, neem de signalen serieus, voordat ook jij opgebrand bent.

De signalen:

1. Vermoeidheid

Je voelt je extreem moe, komt slecht je bed uit en voelt je ook emotioneel vermoeid.

2. Slecht slapen

Je slaapt niet goed, omdat je bijvoorbeeld veel piekert, je gestrest voelt of omdat het simpelweg niet lukt om te ontspannen. Het kan overigens ook zo zijn dat je extreem veel slaapt.

3. Concentratieverlies

Je vindt het moeilijk om je concentratie te behouden, je geheugen is slechter dan normaal en je bent heel snel afgeleid.

4. Geen plezier meer hebben

Waar je eerst veel plezier had in je werk/leuke dingen doen/je kinderen/je vrienden/etc. haal je nu weinig lol uit dit alles. Je voelt je hier misschien wel schuldig over en hebt vaak het gevoel van ‘dit hoort toch leuk te zijn?’.

5. Jezelf niet meer herkennen

Je hebt het gevoel dat je niet zo goed meer weet wie je bent, wat je leuk vindt, waar je goed in bent. Je voelt je als het ware verwijdert van jezelf. Ook kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je de controle over je eigen leven verloren bent, dat je wordt geleefd.

6. Je gevoel van eigenwaarde verdwijnt

Je voelt je onzeker, hebt niet het gevoel dat je er toe doet en/of dat de dingen die je doet goed genoeg zijn. Dit kan resulteren in: met alle winden meewaaien, veel twijfelen, geen keuzes durven maken, jezelf altijd op de laatste plaats zetten, over je grenzen heen gaan of je hebt het gevoel dat mensen steeds over jouw grenzen heen gaan.

7. Je continue gejaagd/gestrest voelen

Ontspannen lukt bijna niet, je hebt het gevoel dat je continue ‘aan’ staat, je ervaart veel stress. Vaak is dit bijna een fysiek gevoel, je voelt de spanning door je lijf heen jagen. Een boek lezen, een serie volgen of je concentreren op één taak kan hierdoor erg lastig zijn.

8. Piekeren

Je zit veel in je hoofd. Je denkt continue na over het verleden en de toekomst. Je piekert je suf en hebt daardoor wellicht het gevoel dat je niet meer in het hier en nu leeft en/of het lastig vindt om nog te voelen.

9. Angst en paniek

Je voelt je angstig, ook als dat niet nodig is. Je raakt in paniek als er dingen anders gaan dan verwacht. Je voelt je heel gestrest. Je schrikt snel. Je hebt angst of paniek aanvallen. Je doet dingen niet meer, omdat je bang bent dat er iets gebeurd. Dit kan leiden tot hyperventilatie.

Kom in actie

Herken je je in een of meerderen punten die hierboven beschreven staan? Wacht niet totdat het echt niet langer meer gaat, maar kom juist nu in actie. Meer weten over een burn-out? Lees dat hier.
Wil je direct iets doen? Kijk eens bij de verschillende trajecten, stuur me een berichtje of plan een intake , dan gaan we zo snel mogelijk kijken wat ik voor je kan betekenen.

‘Burn-out is what happens when you try to avoid being human for too long’ (Michael Gungor)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp Stel je vraag via WhatsApp