Wat een burn-out zo verwarrend en naar maakt, is dat je zoveel vreemde en vage klachten krijgt. Ik ken veel mensen die eerst door een hele medische molen zijn gegaan, voordat ze er achter kwamen dat hun klachten symptomen zijn van burn-out. Vaak zie ik dat de twijfel over de ‘diagnose burn-out’ toeslaat, omdat we burn-out vaak nog verkeerd inschatten en zo onderschatten: ‘bij een burn-out ben je toch gewoon een beetje moe?’ Nou, helaas pindakaas: het is veel meer dan een beetje moe zijn en het heeft een gigantische impact op je lijf en je leven. Burn-out klachten zijn heel serieus en vaak alles omvattend. De klachten van burn-out leggen je compleet lam. Daarom kun je denken dat er iets levensbedreigends aan de hand is.

Om wat grip, helderheid en vertrouwen te krijgen heb ik een aantal hele nare, maar veel voorkomende klachten op een rijtje gezet, met daarbij de uitleg waarom je hier last van kunt krijgen. Denk aan klachten als angst en paniek, schuldgevoel, hersenmist, duizeligheid , slaapproblemen en darmproblemen bij burn-out.

We gaan het onder andere over concentratie problemen hebben, wie weet lukt lezen op dit moment nog niet helemaal, luister dan hier het artikel in podcast vorm, klik op de knop:

Op Instagram vroeg ik jullie je ‘vreemde’ of veelvoorkomende klachten in te sturen en ik werd overdonderd door alle reacties. Van buikpijn tot schuldgevoel, van hersenmist tot oorsuizen. Hieronder probeer ik ze wat te ordenen, scroll erdoor heen en zoek je eigen klacht(en). Je zult zien dat de basis van veel klachten hetzelfde zijn. Staat jouw klacht er dus niet (letterlijk) tussen, dan nog krijg je een helder beeld van hoe jouw klacht ontstaat. Heb je toch vragen? Laat het vooral weten!

Angst, mentale spanning, gevoelig voor prikkels, paniek(aanvallen) bij burn-out:

Bij een burn-out raakt je systeem overbelast. Je hebt jezelf zo lang op “aan” gezet dat je lichaam niet meer goed kan schakelen naar ontspanning. Dat zorgt ervoor dat je zenuwstelsel hypergevoelig wordt. Kleinere prikkels kunnen dan ineens grote stressreacties veroorzaken. Je hoofd zoekt verklaringen en koppelt dat vaak aan angst: “Wat als het misgaat?” of “Waarom voel ik me zo vreemd?”  

Dit kan weer leiden tot paniekaanvallen en angst voor de angst of paniek. Je hoofd neemt een loopje met je, terwijl je lijf hypergevoelig reageert op elke prikkel.

Lees hier meer over angst bij burn-out.

Niet kunnen ontspannen, slaap problemen bij burn-out:

Ondanks dat je uitgeput en doodmoe bent, lukt ontspannen en/of slapen niet meer goed.

Bij een burn-out zit je lichaam continu in een staat van verhoogde alertheid, wat een grote invloed heeft op je vermogen om te slapen en te ontspannen. Hier wat meer uitleg:

Verstoorde slaap:
Door een constant hoge aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol, raakt je natuurlijke slaapcyclus verstoord. Dit maakt het lastig om in slaap te vallen en zorgt ervoor dat de slaap die je wel krijgt vaak niet diep en herstellend is.

Moeilijk ontspannen:
Je zenuwstelsel blijft in een constante paraatstand, waardoor je zelfs tijdens rustige momenten je lichaam en geest niet echt kunt laten ontspannen. Dit gebrek aan echte ontspanning maakt het lastig om tot rust te komen, wat weer invloed heeft op je slaapkwaliteit.

Kortom, je lichaam geeft met deze signalen aan dat het overbelast is en dringend behoefte heeft aan herstel en rust. Het herkennen van deze signalen is de eerste stap om bewust momenten van ontspanning en slaapritme op te bouwen.

 Check hier een aantal ontspanningsoefeningen die je kunnen helpen deze  spiraal te doorbreken

Darmproblemen/buikpijn, (nieuwe) voedselintoleranties bij burn-out:

Bij een burn-out staat je lichaam continu in de stressmodus. Je zenuwstelsel, en vooral de samenwerking tussen je brein en je darmen, raakt daardoor ontregeld. Stress zet je lichaam in een overlevingsstand: energie gaat naar je hart en spieren, maar spijsvertering wordt op een laag pitje gezet. Het gevolg? Klachten zoals een opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree. 

Ook je darmen zelf hebben een soort brein (het “buikbrein”) dat gevoelig reageert op emoties en spanning. Dus als jij onder hoogspanning staat, reageren je darmen hier flink op.

Lees hier meer over supplementen bij burn-out (opent in nieuw venster)

Oorsuizen  bij burn-out:

Bij een burn-out staat je lichaam continu in de stressmodus. Hierdoor wordt je zenuwstelsel overprikkeld en raakt je lichaam uit balans. Het deel van je hersenen dat geluid verwerkt, kan daardoor gevoeliger worden. Je hoort als het ware je eigen “ruis” harder. Bovendien spannen je spieren zich vaak onbewust aan, zoals in je nek en kaak, wat de doorbloeding en signalen naar je oren kan verstoren. Het gevolg? Oorsuizen. 

Duizeligheid, misselijkheid, geen eetlust, zweverig gevoel bij burn-out:

Bij een burn-out staat je zenuwstelsel continu in de stressmodus. Dit heeft direct invloed op je evenwichtsgevoel en spijsvertering. Stress beïnvloedt je autonome zenuwstelsel, dat onder andere je bloeddruk, hartslag en evenwicht reguleert. Hierdoor kunnen duizeligheidsklachten ontstaan, zoals een licht gevoel in je hoofd of het gevoel dat de grond beweegt.

Daarnaast zet stress je spijsvertering op een lager pitje. De doorbloeding van je darmen vermindert, wat misselijkheid kan veroorzaken. Vaak spelen gespannen spieren in de nek en schouders ook een rol, omdat die de doorbloeding naar je hoofd kunnen verstoren.

Deze klachten zijn signalen dat je lichaam overbelast is en vraagt om rust en herstel. Luisteren naar die signalen helpt je weer stap voor stap in balans te komen.

Lees hier meer over duizeligheid bij burn-out.

Concentratie problemen, geheugenproblemen, hersenmist bij burn-out:

Bij een burn-out is je lijf én brein overbelast. Door langdurige stress maakt je lichaam constant stresshormonen aan zoals cortisol. Die hormonen zorgen ervoor dat je alert blijft, maar op de lange termijn raken je hersenen hierdoor uitgeput. Het gebied dat verantwoordelijk is voor focus en geheugen (de prefrontale cortex) werkt daardoor minder goed. 

Bovendien is je zenuwstelsel in een staat van hyperalertheid. Je bent gevoelig voor prikkels, waardoor je sneller afgeleid raakt. Concentratieproblemen zijn dus eigenlijk je brein dat aangeeft: “Ik heb rust nodig.” 

Verminderde weerstand, ontstekingen, koortslippen bij burn-out:

Bij een burn-out staat je lichaam continu in een stressmodus, wat leidt tot een verhoogde aanmaak van stresshormonen zoals cortisol. Op de lange termijn onderdrukt dit hormoon je immuunsysteem, waardoor je natuurlijke afweer verzwakt. Dit kan resulteren in:

Verminderde weerstand: Je lichaam heeft moeite om infecties en andere indringers af te weren.

Ontstekingen: Een verzwakt immuunsysteem kan ervoor zorgen dat ontstekingen sneller opvlammen en langer aanhouden.

Koortslippen: Het herpesvirus, dat onder normale omstandigheden inactief blijft, kan opnieuw actief worden en koortslippen veroorzaken.

Deze signalen laten zien dat je lichaam overbelast is en op zoek is naar rust en herstel. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen.

Schuldgevoel, schaamte, een lager zelfbeeld  bij burn-out:

We hebben het hier over meer psychologische klachten, maar die ook hun oorsprong hebben in hetzelfde mechanisme.

Door langdurige stress maakt je lichaam constant stresshormonen aan. Wanneer je veel stress ervaart (kortdurend of langdurend) kun je in feite niet zo goed meer helder nadenken. Je lijf en je brein staan in overlevingstand, hartstikke handig als er daadwerkelijk gevaar is, minder handig als je moet uitrusten. Als je daadwerkelijk moet overleven is het niet nodig om heldere analyses en uitgebreid te filosoferen, je moet overleven! 

In die overlevingsstand vallen we vaak terug op gedachten en overtuigingen die ons helpen overleven, die ons veilig houden. En dat zijn vaak overtuigingen die diep geworteld zijn. Als je je bijvoorbeeld nu enorm schuldig voelt, komt dat waarschijnlijk omdat je altijd klaar hebt gestaan voor anderen. Dit was altijd jouw manier van doen en een manier om jezelf veilig en geaccepteerd te houden. Nu kan dat even niet, en dat voelt onwennig en dus onveilig. Je kunt niet heel helder nadenken, je hebt (nog) geen andere, sterke overtuiging om hier tegenover te zetten.

Burn-out hangt daarnaast nog best wel in de taboe sferen en het wordt vaak onderschat, hierdoor kun je je schamen of het gevoel hebben dat je faalt. Zo zit die  overtuiging dus niet alleen in jou, maar krijg je die onbewust ook mee van de samenleving.

Ik wil je echt even op het hart drukken dat je niet faalt, dat dit iedereen kan overkomen én dat het echt weer goed komt!

 Lees dit blog over wat je kunt doen tegen een laagzelfbeeld bij burn-out, ook relevant voor dat schuldgevoel en aanverwante psychische klachten!

Doorbreek de burn-out:

Om van die rot symptomen af te komen, moet je ‘actief’ aan de slag. . Zoals je per klacht kunt zien, is het vaak een spiraal. Neem bijvoorbeeld de klacht ‘oorsuizen’, die ontstaan of verergeren door stress, maar het is ook heel stressvol om steeds oorsuizen of een piep te horen. Die spiraal moet doorbroken worden, soms is het zinvol om de symptomen de bestrijden en soms is het slimmer om aan de kern te werken. Dit ligt aan de klacht en ook aan de fase waarin je zit.

Nog een voorbeeld: zit je nog in de eerste fase en heb je veel angst? Dan is rust en acceptatie belangrijk, hoe moeilijk ook. Ben je al verder in je herstel, dan kan het juist beter zijn om de angst zelf meer aan te gaan.  

Grip, helderheid en herstel bij burn-out

Met het online programma Burn-out Vrij bied ik je die hulp, bij elke fase en bij elke klacht, hoe naar, vreemd of allesoverheersend die klacht ook is. We gaan de symptomen bestrijden én naar de kern.

Het resultaat: je krijgt direct meer grip op je herstel, en in 10 weken vind je meer rust in je hoofd, meer grip op je leven en meer energie in je lijf.

Meld je nu aan en begin vandaag met serieuze stappen te zetten richting dat herstel! Hier vind je alle info en kun je je direct aanmelden.

Liever een offline traject bij één van onze kundige coaches in Groningen? Kijk dan even hier.

Een laatste disclaimer:

Het is altijd goed om jezelf even te laten checken bij de huisarts, ook al weet jezelf dat je een burn-out hebt. Zo is hij/zij/hen op de hoogte, kun je andere medische oorzaken uitsluiten en krijg jij hopelijk weer iets meer vertrouwen in je lijf en je herstel. Bovendien kan het zijn dat je door de stress en de verminderde weerstand als gevolg, wel degelijk tekorten in bijvoorbeeld vitaminen hebt opgebouwd, altijd goed om dit even te laten checken!

Heb je vragen over jouw specifieke klacht, één van onze trajecten of wil je iets anders kwijt? onze mailbox staat open:

Vragen bij blog 'burn-out klachten uitgelegd':

6 + 8 =

burn-out herstel

Eerste Hulp bij Burn-out?

Ontvang direct een checklist met 75 burn-out klachten, een aantal stappen die je móet nemen als je een burn-out hebt én een handige do's & don'ts lijst. Zo krijg je direct meer grip en helderheid in je burn-out herstel.

Download nu:

Check je (spam)mailbox!