De Blue Monday Run 2020, een verslag

Voor de derde keer grijpen we Blue Monday, de zogenaamd meest depressieve dag van het jaar, aan om iets moois neer te zetten: de Blue Monday Run in samenwerking met MIND. Een run om bewustwording rondom depressie te creëren, geld in te zamelen voor het goede doel, met elkaar in gesprek te gaan en om lekker hard te lopen.

Lopen tot de zon schijnt

Op 20-1-2020 stond ik extreem vroeg naast mijn bed (voor mijn doen), om 7:00 moest ik namelijk al in Lauwersoog zijn. Het plan: symbolisch naar een lichtpunt toe lopen, de opkomende zon. Herman organiseerde hier een kleinschalige run, we waren met zijn zessen. Twee wandelaars en vier hardlopers. Voordat we startten, vertelde Herman kort zijn verhaal en zei nogmaals waar het om gaat: ‘Iedereen heeft zo zijn of haar verhaal’ en het is belangrijk om daar open over te zijn.

De run begon geheel in het donker, we klommen over hekjes. We liepen soms bovenop de dijk, die het Lauwersmeer van het Wad scheidde, en soms op het schuine stuk. Het was heel bijzonder, want onderweg ontstonden mooie gesprekken over ‘onze verhalen’. Het werd langzaam lichter en dat zorgde voor een prachtig uitzicht. De hemel leek in brand te staan.

Na 11 kilometer was het tijd voor koffie, appeltaart en soep met enkele familieleden.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Wist je trouwens dat er landelijk 49 teams waren? Klein en groot, wandelaars en hardlopers. Overal verspreid over de dag waren mensen op de been. Via een whatsapp groep voor alle teamcaptains kwamen er de hele dag mooie foto’s en enthousiaste berichten binnen.

Blue Monday Run Groningen

Zelf organiseerde ik samen met Menke Knol van Leefvit in de avond een Blue Monday Run in het Stadpark in Groningen. Om 19:00 zouden we verzamelen en vlak voor die tijd stroomde de zaal nog flink vol. We bleken met bijna 30 lopers en wandelaars te zijn! Wauw.

Waarom doen we dit ook alweer?

Vooraf sprak ik de groep kort toe, want dit gezellig en sportieve samenzijn is natuurlijk niet voor niks: ik hoop dat we door dit soort acties, ook op kleine schaal een verschil kunnen maken. Dat de aanwezigen even stil staan bij depressie en hier een gesprek over aan gaan met collega’s, vrienden, familie. Het gesprek over depressie normaliseren is belangrijk. Doe je dit niet, dan blijft depressie (en alle mentale kwetsbaarheden) in de taboesfeer hangen. Zo ontstaat stigma en schaamte. Dat zorgt voor isolatie en eenzaamheid. Eenzaamheid leidt tot nog meer depressie en alle, soms fatale, gevolgen van dien.

Buiten verzorgde Menke een warming-up en stonden we even stil voor een ademhalingsoefening. De hele groep liep daarna bijna 45 minuten lang rondjes van 1 kilometer. Iedereen op haar/zijn eigen tempo, geen wedstrijd, maar lekker genieten. De sfeer was goed en het weer fantastisch voor een fijne avond loop.

Na het lopen maakten we een groepfoto en was er ruimte voor een drankje bij Ni Hao Stadspaviljoen, dat zo genereus was om een zaaltje gratis ter beschikking te stellen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Bedankt!

Heb je gedoneerd? Hartelijk dank voor je donatie! Het geld kom goed terecht, stichting WijZijMind steekt het in de Mind young studio. Met het geld worden voorlichtingscampagnes voor jongeren gefinancierd. Om zo het taboe rondom depressie bij jongeren te  doorbreken. Een mooi en waardevol doel: als een jongere op tijd leert praten over mentale problemen, zal zij/hij daar de rest van haar/zijn leven iets aan hebben. Lees hier meer over MIND young studio.

Heb je meegelopen? Heel erg bedankt voor je positieve bijdrage! Deel dit artikel met je donateurs en/of op social media.

Misschien ben je gemotiveerd of geïnspireerd, wil je ook iets doen of misschien zit je zelf niet lekker in je vel. Ga het gesprek aan, praat eens met je collega’s/vrienden/partner over depressie. Help jezelf of help anderen. En als je vragen hebt, of gewoon je hart wilt luchten, stuur me gerust een berichtje.

Tot volgend jaar! Liefs Goudje

Lees ook:

Blue Monday Run 2019, mijn persoonlijke verhaal

Blue Monday Run 2018, een verslag in beeld en tekst

Hoe herstel je van een burn-out?

burn-out coach groningen

Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen. Elke week schrijft ze blogs over mentale gezondheid, schrijft ze over haar ervaringen als coach en als mens en geeft ze tips om beter in je vel te zitten: fysiek en mentaal. Lees hier meer over haar en hier meer over individuele coaching. Of neem direct contact met haar op voor een intake.