Vakantie stress

Zelf dacht ik dat ik er nooit last van had: vakantie stress. Op het laatste moment pak ik mijn tas en mijn motto is altijd: als je je pinpas en paspoort maar bij je hebt! Op moment van schrijven is het woensdag, en aankomend weekend gaan we op vakantie: waarheen? Geen idee. Wanneer precies? Zien we wel! Stress? Nee hoor, juist fijn.

Toch vakantie stress

Toch kan ik inmiddels concluderen dat ik wel degelijk last heb van vakantiestress. Om op vakantie te gaan moet er namelijk meer worden geregeld dan een tas inpakken en verzinnen waar je heen gaat. De laatste week voordat ik vertrek, ben ik vaak extra druk met mijn werk, en maak ik me continue zorgen of ik alles wel af krijg, mijn werk wel netjes achterlaat voor collega’s en of ik mijn klanten en cliënten niet tekort doe, door 3 weken weg te gaan. Nu ik een eigen bedrijf heb, wil ik dit ook allemaal netjes achterlaten en het liefst in het voren werken, zodat alles lekker doordraait.

Stress?? JAAAA!

Om mij heen zie ik dit heel veel gebeuren: stressen omdat de vakantie eraan komt. Alles nog even op het laatste moment. Als je dan ook nog spanning krijgt van je tas inpakken, boodschappen moeten doen en allerlei andere zaken moeten regelen, dan is de stress compleet. Zelf ga ik als een kip zonder kop aan het werk, heel veel zuchten en roepen dat ik zoooo aan vakantie toe ben. Maar eigenlijk krijg ik niks uit mijn handen en gebeurt er net niks J. Wat ik veel om me heen hoor: bang dingen te vergeten, als een gek door het huis rennen en geruzie om niks. Herken je dit?

Nu ben je het vast met me eens dat vakantie vooral ontspanning en rust moet opleveren, het zou een leuke tijd mogen zijn.

Dit jaar pak ik het anders aan (moet ook wel, anders smelt ik van de warmte ;)). Een paar tips:

Begin op tijd met je voorbereiding

Meestal weet je ruim op tijd wanneer je op vakantie gaat. Zorg dat je het een en ander aan het voorbereiden bent in de weken (dus niet de twee dagen) voordat je weggaat. Dit kan op je werk: zorg dat je weet aan wie je je taken overdraagt en zorg dat alles netjes op papier staat. Zo weet iedereen wat hij/zij moet doen als jij er niet bent. Heb je een eigen bedrijf? Zorg dat je rustig in het voren hebt gewerkt of laat je klanten weten dat ook jij op vakantie bent. Zelf neem ik mijn laptop mee, zodat ik wel iets kan doen, als ik inspiratie heb of iemand wil bereiken. Dit geeft mij juist rust, maar werkt natuurlijk voor iedereen anders.

Het is misschien niet handig om je tas al weken van te voren in te pakken, maar het kan je misschien rust geven om een lijstje te maken met spullen die je mee wilt nemen en eventueel nog moet kopen. Zo vergeet je niets. Koop een boek over je bestemming en lees al het een en ander over alles wat je wilt zien, zo heb je én voorpret én ga je beter voorbereid op reis.

Vertrek niet direct

Eerder haalde ik altijd het maximale uit mijn vakantie: ik werkte bijvoorbeeld tot half zes op vrijdag en boekte dan het liefst een vlucht op vrijdagavond. Dat kon nogal voor stress en onrust zorgen. Nu pak ik een dagje extra om de laatste dingen te regelen en vooral om een beetje uit te rusten. Moet je natuurlijk wel op tijd beginnen met je voorbereiding (tip 1), anders loop je deze extra dag alsnog te stressen.

Vanmorgen kreeg ik nog een slimme tip: Ga je met de auto op pad? Plan dan hoe laat je op staat, in plaats van je vertrektijd. Je zult namelijk altijd zien dat je 10, 20 of 60 minuten later in de auto zit dan gepland: teleurstelling, ruzie, stress. Zet je de wekker en doe je daarna wat je moet doen om te vertrekken, dan zul je veel rustiger in de auto stappen en je bent niet teleurgesteld omdat het alweer later is dan gepland.

Relativeer en laat los

Wat is het ergste dat je kan overkomen? Zoals ik al eerder zei: je pinpas en paspoort zijn het belangrijkste: zonnebrand/bikini/jurk vergeten? Op je vakantie bestemming is dit ook vast te krijgen.

Qua werk doe je natuurlijk je best om een goede overdracht te doen naar collega’s zodat ze op de hoogte zijn van alles, of het een en ander kunnen terug vinden. Toch kunnen er altijd onvoorziene problemen ontstaan: dat is echt vervelend, maar vaak kunnen dingen best even wachten of opgelost worden door je collega.

Dan rest het je alleen nog om lekker te gaan genieten van je vakantie. Er gaat vast iets mis of er zit waarschijnlijk wel iets tegen. Misschien vind je het lastig om (de eerste dagen) te ontspannen (link) of ben je juist heel moe. Probeer positief te blijven of niet te blijven hangen in negativiteit. Doe vooral waar je zin in hebt, het is tenslotte vakantie. Geniet van lekker eten en luieren, maar schuif niet al je gezonde gewoontes aan de kant. Hardlopen op vakantie is echt een aanrader trouwens.

Ik ga lekker op vakantie ergens dit weekend, zo rond 22 augustus ben ik weer helemaal terug. Ik ben gewoon bereikbaar via mail en telefoon. Ben je ook benieuwd waar ik heen ga? Op Facebook of Instagram deel ik het met je!

Ps. Heb je zelf tips? Stuur ze vooral door, ik kan ze gebruiken ;).

burn-out stress
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp Stel je vraag via WhatsApp