Het was lente en we liepen door het Noorderplantsoen, we hadden net een gesprek gehad over (ver/be/voor)oordelen over anderen en over jezelf.

‘Kijk nou, hoe mooi!’ Riep ik nogal enthousiast, toen we langs een oprit met een prachtige boom met witte bloesem.

‘Pffff, wat een rot boom, die gaat over een week enorm veel troep geven!’ Mokte mijn iets minder enthousiaste coachee.

Ik keek even verbaasd, maar meteen daarna viel er een kwartje, bij mij en bij haar..

Zoals gezegd hadden we net een lang gesprek gehad over oordelen, oordelen over jezelf en over anderen (en andere materiële zaken, zoals bloeiende bomen). Over hoe vermoeiend en zinloos het vaak is, omdat het zorgt voor veel negatieve energie.

Oordelen over anderen en over jezelf

Heel veel mensen die ik coach hebben last van een hele sterke en negatieve innerlijke criticus, perfectionisme en een gebrek aan zelfliefde. Een stemmetje dat altijd zegt dat je niet mooi, knap, slim of goed genoeg bent. Misschien jij herken jij dit ook wel. Het kan enorm lastig zijn om dit te veranderen en te verbeteren. Zeker als je door andere oorzaken in een vermoeiende negatieve spiraal zit. Wat een makkelijkere eerste stap is:

Onderzoek eens hoe vaak je oordeelt over een ander (of een ander ding dus). Hoe vaak roddel je over iemand, hoe vaak beoordeel je een onschuldige voorbijganger op haar of zijn kleding of uiterlijk? Welke gedachten komen er allemaal bij je op als je langs je social media kanalen scrollt of als je tv kijkt? Hoe vaak denk of zeg je iets dat niet aardig of discriminerend of zelfs racistisch is? Of misschien heb je juist heel vaak jaloerse of afgunstige gedachten?

Beantwoord deze vraag niet direct, maar let er eens een week lang serieus op. Schrijf het desnoods op, observeer jezelf (oordeel niet!).

Wat valt je op? Is het vaak negatief, afgunstig, neerbuigend of jaloers? Wat doet dit met jou, hoe voel je je daar (echt) bij? Hoe zou je je voelen als anderen dezelfde gedachten over jou zouden hebben?

Wat zeggen al deze oordelen over jou?

Als je andere mensen veroordeelt of beoordeelt, dan is er een grote kans dat het ook niet helemaal goed zit met jou eigen zelfwaardering.

Een eerste stap richting meer liefde naar jezelf is: zend wat meer liefde naar anderen, stop met veroordelen, stop met negatief denken over anderen, stop met roddelen. Het is allemaal negatieve en destructieve energie.

Terug naar het gesprek in het plantsoen:

Ik moest hard lachen om de negatieve opmerking over de boom en zei: ‘Kijk nou even, waarom oordeel je zo negatief over die boom? Wat zegt dit over jou?’

De coachee begon ook te lachen en begreep gelukkig dat ook dit alleen maar negatieve energie is. Uiteindelijk waren we het er over eens dat de boom inderdaad mooi stond te bloeien en dat we allebei ook wel blij waren dat we de troep niet op hoefden te vegen…

Lees ook:

(On)voorwaardelijke (zelf)liefde

Tips voor meer zelfliefde

Word vrienden met je innerlijke criticus

Wat zijn de oorzaken van een burn-out

Naast offline diensten zoals individuele coaching en hardloop trainingen, is er een online tak bijgekomen? Check Run Free Online voor alle informatie!

burn-out coach groningen

Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen. Elke week schrijft ze blogs over mentale gezondheid, schrijft ze over haar ervaringen als coach en als mens en geeft ze tips om beter in je vel te zitten: fysiek en mentaal. Lees hier meer over haar en hier meer over individuele coaching. Of neem direct contact met haar op voor een intake.