Je hebt er vast wel eens over gelezen of gehoord: je dankbaarheid oefenen. Eerder vond ik dat hele ‘dankbaarheid gedoe’ maar een hype en stiekem vond ik het wat overdreven en zweverig. Maar sinds ongeveer een jaartje pas ik het vaak toe in mijn coaching en doe ik zelf gezellig mee, want: het werkt super echt!

Stil staan waar je dankbaar voor bent, het hardop uitspreken of regelmatig je dankbaarheid opschrijven heeft een positief effect op je leven en dat is niet zweverig of een hype, het is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Waarom werkt dit zo goed?

Het heeft direct effect!

Als je dit leest, neem dan even een halve minuut om dingen op te noemen of te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit mag klein en groot zijn: de zon die schijnt, een glimlach van een vreemde of een lief persoon in je omgeving, bedenk iets fijns. Wedden dat het meteen een glimlach op je gezicht tovert?

Je verlegt je focus naar het positieve

Je traint je hersenen als het ware om positieve dingen in plaats van negatieve dingen te zien.

Ooit overwogen om een bepaalde auto te kopen, bijvoorbeeld een grijze Fiat Punto? Viel het je toen ook ineens op hoeveel grijze Fiat Panda’s er eigenlijk rond rijden? Dat zijn er heus niet ineens meer geworden, je let er alleen beter op. Zo werkt dat ook met aandacht geven aan het positieve: je ziet steeds meer positieve dingen, als je er op gaat letten. En daardoor ga je automatisch minder letten op negatieve dingen, want daar is simpelweg minder ruimte voor. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Neem je elke dag een momentje om dankbaar te zijn, dan zul je merken dat dit steeds makkelijker en automatischer gaat en dat het echt een groot effect kan hebben op je leven!

Moment voor jezelf

Als je jezelf elke dag een momentje gunt om even dankbaar te zijn, zorg je dat je echt even stilstaat en in het hier en nu bent. Je focust op wat er al wel is, in plaats van waar je nog naar toe wilt, of waar je al bent geweest. Het is een momentje (hoe kort het ook is) voor jezelf.

Meer zelfvertrouwen, meer geluk, meer productiviteit

Oefen je dit regelmatig, dan zul je merken dat er steeds meer ruimte is voor de positieve dingen in je leven, dat je daarin groeit. Je kijk op het leven zal daardoor een stuk positiever zijn. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen, omdat je minder aandacht geeft aan je ‘innerlijke criticus’. Hierdoor voel je je gelukkiger en zul je meer vanuit ontspanning leven en werken. Hierdoor word je weer productiever (en zul je nog meer zelfvertrouwen je krijgen…).

Te nuchter?

Misschien denk je dat je hier te nuchter voor bent, of dat het te mooi klinkt om waar te zijn. Dan wil ik je graag uitnodigen om het gewoon eens een maandje te proberen. Hieronder vind je vier korte oefeningen die je makkelijk dagelijks kunt toepassen en door elkaar kunt gebruiken. Kies wat voor jou werkt:

Oefening 1: Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent.

Doe dit in de ochtend of de avond. Maak elke dag een kort lijstje van bijvoorbeeld drie dingen waar je dankbaar voor bent. Zo begin of eindig je je dag positief. Je kunt hier een apart boekje voor naast je bed leggen.

Oefening 2: Spreek het uit als je iemand dankbaar bent

Is er iemand in je leven die je dankbaar bent? Je collega, een vriend(in), broer, moeder, etc? Spreek het uit! Dit geeft de ander ook meteen een goed gevoel en geeft jouw hierdoor een nog beter gevoel.

Oefening 3: Neem een moment tijdens het wandelen of fietsen om je dankbaar te voelen.

Ga een stukje wandelen en wees je even bewust waar je dankbaar voor bent. Neem een paar minuten om alleen daar aan te denken. Dit kan ook op de fiets of in de auto richting je werk. Zorg er wel voor dat je dit echt met aandacht doet.

Oefening 4: Doe een ademhalingsoefening

Mijn coachsessies open en sluit ik altijd met een ademhalingsoefening. In die laatste oefening vraag ik de coachee heel vaak om drie dingen voor zichzelf te benoemen waar ze dankbaar voor zijn. Dit zorgt steevast voor een glimlach en een ontspannen gevoel.

Ik ben heel benieuwd hoe dit voor je werkt, laat me weten wat jouw ervaringen zijn!

Meer weten over coaching of dankbaarheid? Stuur me gerust een bericht. In het nieuwe programma Start to Run Free gaan we ook aan de slag met een positieve mindset en dankbaarheid.

‘Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, je bent gelukkig omdat je dankbaar bent.’ – David Steindl-Rast (Monnik)

Boekentip: ‘De maakbaarheid van geluk. – Sonja Lyubomirksy

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens dit:

Blog: Word vrienden met je innerlijke criticus.

Blog: Structureel sporten, de echte reden waarom dat zo moeilijk is.

Pagina: Start to Run Free