Vroeger, op de basisschool, schreef je een briefje. En de lucky ones ontvingen deze, in het kluisje of in het laatje van het bureau. Wil je verkering met me? Kruis aan: ja of nee. We waren misschien niet eens (echt) verliefd. Maar het was wel een fijn gevoel. Want je vriendjes en vriendinnetjes waren jaloers: jij had verkering en hoorde er helemaal bij. 

verkering

Net als mensen die zich aansluiten bij een gemeenschap, vanwege religie, cultuur of nationaliteit. Het is fijn om ergens bij te horen. En dat willen we nog steeds. De behoefte naar erkenning en waardering zal altijd blijven en gevoed willen worden. Het is een primaire levensbehoefte en we hebben elkaar nodig. Alleen maar gezond en dus dikke prima. Stiekem benieuwd zijn naar het aantal likes op je nieuwste selfie is dus oke! Je afvragen of je baas tevreden is oke! Van je partner een compliment verwachten over je nieuwe outfit is oke!

Erkenning en waardering vs. bevestiging en het op- óf afbouwen van jouw zelfbeeld

Geen compliment gekregen? Knipoogt je nieuwe vlam niet naar je of reageert hij of zij niet op je berichtjes? Als je externe bevestiging nodig hebt om een lach op je gezicht te toveren en je goed te voelen, start je een ongezonde cirkel waar jij zelf in blijft hangen én ook nog eens versterkt doordat je de basis van jouw zelfbeeld laat invullen en inkleuren door likes, complimenten, bonussen en andere externe ego boosters.

Niet zo handig dus. Sterker nog; het werkt destructief.

De vicieuze cirkel:

  1. Uit onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen zoek je, al dan niet wanhopig, naar bevestiging;
  2. Hierdoor stel je je afhankelijk op en daarmee versterk je de onzekerheid waardoor;
  3. Je nog meer gaat ’trekken’ en gaat zoeken naar likes van buitenaf.
  4. Dit maakt je kwetsbaar (!) en nog afhankelijker en onzekerder en zo is de cirkel rond.

Wat is eraan te doen?

Stop dit gedrag!

Vraag jezelf af: wat wil ik hiermee bereiken? Waarom plaats ik dit bericht nu? Wat haal ik uit dit contact? Welke behoefte wil ik bevredigd hebben? Op het moment dat je ‘onzuivere intenties’ hebt, namelijk een ego boost, is het verstandiger om uit deze cirkel te stappen.

Sta stil bij dit moment en veroordeel jezelf niet

Mogelijk kun je onderzoeken wat je dan eigenlijk allemaal tegen jezelf zegt en hoe je over jezelf denkt. Ergens woorden aangeven is super krachtig en het kan zelfs helpen om uit te zoeken waar deze gedachten en mega belemmerende overtuigingen vandaan komen.

Want herinner jezelf eraan; erkenning en waardering is gezond en menselijk. Alleen heb jij in de basis niemand nodig om je goed te voelen over jezelf. Een compliment is mooi meegenomen en een positief zelfbeeld creëer je zelf. Dus daar ga je aan werken.

Ontwikkel zelfliefde en een positief zelfbeeld (L)

Dit is makkelijk gezegd en doe je niet zomaar. Wellicht heb je hier hulp bij nodig om je gevoel van eigenwaarde te herontdekken. Maar jij bent hier verantwoordelijk voor; ga aan de slag met jezelf, leer hoe je zelf die ego boost kan geven en hoe je een positief zelfbeeld kan ontwikkelen.

Alvast een tip:

Als ik mezelf erop betrap dat ik enkel ‘iets’ plaats in de hoop om even lekker te scoren of op een andere manier bezig ben met bevestiging zoeken, omdat ik eigenlijk even geen lekkere dag heb en daarmee iets probeer te compenseren, dan leg ik mijn telefoon weg en duik ik een schrift in. Ik schrijf alle dingen op die ik goed heb gedaan, die ik leuk, mooi of grappig vind, dingen die goed zijn gegaan, klein of groot. Op die manier vergroot ik mijn zelfvertrouwen en ben ik bezig met het ontwikkelen van zelfliefde, zonder dat ik iemand daarvoor nodig heb. Hoe lekker is dat!

Als je hier vragen over hebt, stel ze gerust.

Goudje Haadsma

Goudje Haadsma

Coach en eigenaar Run Free Groningen

Goudje is de coach en running therapeut van Run Free Groningen en Run Free Online. Ze maakt podcasts, schrijft af en toe een blog, maar het allerliefste is ze buiten om mensen te coachen naar herstel van burn-out of depressie en naar een fijner, vrijer leven. Tegenwoordig geeft ze ook online coaching via Run Free Online. Meer weten? Klik hier voor individuele coaching en hier voor de online mogelijkheden.