Wéér een lockdown… Dit vraagt wat van ons, van iedereen op haar eigen manier. Hoewel je de tips misschien al meerdere malen voorbij hebt zien komen en je ze zelf heus allemaal wel kent, heb ik ze toch nog eens voor je op een rijtje gezet. Al weet je het nog zo goed, soms moet je er nogmaals mee worden geconfronteerd om tot actie over te gaan. En alle lockdown tips zijn met een Run Free sausje natuurlijk: niks moet, alles mag!

Alles mag

Voel je je rot en negatief, voel je je verdrietig of machteloos? Dat mag! En ja, er zijn vast en zeker mensen  voor wie het allemaal erger is, maar jouw verdriet en machteloosheid of welke emotie dan ook, mag er gewoon zijn. Laat het toe, praat er over, zoek steun. En nu het moeilijkste: probeer niet in die negatieve spiraal te blijven, maar probeer er zo goed en zo kwaad als het gaat, uit te klimmen. Daar komen de volgende tips goed bij van pas:

Beweeg!

Beweging, of het nu yoga, wandelen of hardlopen is, helpt: het zorgt er kort gezegd voor dat je actief stress verlaagt, gelukshormoontjes aanmaakt en even in het moment komt. Heb je geen zin of zit je niet lekker in je vel? Ga toch maar, elk lichaam heeft hier behoefte aan. Kies voor jouw tempo, jouw energie! Hulp nodig? Check dan Connect & Run.

Of loop mee met de Connect & KerstRun voor wat Kerstfun, zo kun je meteen Connect & Run, het online hardloopprogramma testen.

Rust

Misschien is dit juist het moment om te ontprikkelen, om uit te rusten of om meer te slapen. Vind je het moeilijk om te ontspannen of begin je meteen te steigeren bij het woord rust? Zoek dan manieren die jou wel ontspanning kunnen geven en hou vol.

Lukt ontspannen echt niet en heb je hier al langer last van? Dit is vaak een teken dat je juist ontspanning nodig hebt en dat je wellicht iets te veel stress in je leven hebt. Lees er hier meer over (opent in nieuw tabblad)

Rust is ook: pauzes nemen, een wandeling maken, vroeg naar bed, even ‘nutteloos’ uit het raam staren, een dutje doen. En ontspan die schouders (probeer dit mantra in je hoofd te prenten 😉)

Eet gezond

Voor niet iedereen een leuke of makkelijke tip, maar wel een belangrijke: gezond eten geeft je energie en doet je gewoon goed. Laat de basis bestaan uit zoveel mogelijk groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Onbewerkt voedsel is echt het allerbeste voor je. En nu snel door naar de volgende:

Geniet

Als je basis goed is qua eten, geniet dan alsjeblieft  van alle heerlijkheden die december brengt. Eet chocola, drink wijn en geniet van 30 kerstdiners. Hou op met jezelf (en elkaar) te shamen, met calorieën tellen en schrap het woord ‘Coronakilo’s’ ALSJEBLIEFDANKUWEL uit je woordenschat. Allemaal zonde van je tijd, energie en je positieve mood.

Geniet naast al die heerlijkheden, ook van de (kleine) dingen die wel kunnen: met vrienden of familie afspreken, een mooie winter wandeling, een leuke film, de kerstboom, noem het maar op!

Dag voor dag

Neem deze lockdown (en het liefst je hele leven) dag voor dag, moment voor moment. Als je je blijft focussen op de verre toekomst, op volgende week, op ‘problemen’ die zich nu nog niet voordoen, dan is de kans groot dat je in de stress raakt. En stress zorgt ervoor dat je verlamd, dat je in je schulp raakt en/ of dat je vooral heel boos blijft. En dit alles zorgt voor meer stress, meer eenzaamheid en meer depressie. Een welbekende vicieuze cirkel.

Hoe je in het hier en nu blijft? Kom in beweging, ga naar buiten of doe een van de volgende oefeningen (of een combinatie ervan):

Adem in door je neus
Adem uit door je neus
Pauze
Herhaal
(en ontspan je schouders!)

(Klik hier voor meer info over ademhalen)

En/of:

Kijk op en neem 5 minuten: wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je?
Deze oefening is heel fijn om buiten te doen, tijdens het wandelen of hardlopen, maar kun je ook gewoon doen vanaf je thuiswerkplek.

En ontspan je schouders 😉

Perspectief

Hoewel het belangrijk is om in het hier en nu te blijven, is het ook fijn om een doel of perspectief te hebben. Iets waar je naar kunt uitkijken of iets waar je aan kunt werken. Een uitje, een gekke challenge, een cursus, iets op je werk of een sportief doel.

De kunst is natuurlijk om een balans te vinden tussen hier en nu leven en op een gezonde (dus stressvrije) manier om te gaan met je uitdaging. Beeld je daarom in hoe je doel eruit ziet en wat het je brengt. Maar denk ook alvast na over de obstakels die je eventueel tegenkomt en maak een plan.

Connect

Hoewel we weer fysieke afstand van elkaar moeten nemen, is het zo ongelooflijk belangrijk om contact te blijven houden met mensen. Verstop je niet, vraag hulp, stuur kaartjes, bel mensen, ga bij mensen langs. Je hoeft het echt niet de hele tijd over problemen of Corona te hebben, vaak helpt simpel menselijk contact al. We willen allemaal gezien en gehoord worden, luister naar die behoefte en doe er iets mee.

Vragen?

Laat het weten!

Hulp nodig? Merk je dat dit een druppel is die er niet bij kan? Neem dan contact met me op voor een individueel Coach en Running Therapie traject, ik kan je helpen bij onder andere bovenstaande punten. We beginnen altijd met een vrijblijvende intake. Coaching is altijd buiten en kan dus gewoon doorgaan. Heb je liever online hulp? Check dan even de online mogelijkheden, klik hier.

Sterkte en succes en liefde!

 

Deze artikelen, pagina’s en video’s helpen je ook verder:

Wat zijn de symptomen bij burn-out?

Hoe ontspan je als je moe bent, maar ook onrust voelt?

Bewegen helpt, maar hoe pak je dat verantwoord en fijn aan?