Overal op social media, in reclames, in winkels en op straat is het voelbaar: ‘hiephoi, de feestdagen komen eraan.’ Maar die dagen zijn lang niet voor iedereen zo feestelijk. Heb je een burn-out of depressie, dan zijn de feestdagen misschien wel heel zwaar en vermoeiend. Wellicht ervaar je dus juist veel stress door de feestdagen.

Verplichtingen en verwachtingen

De feestdagen zitten vaak vol verplichtingen en verwachtingen en dat kan zorgen voor stress: bezoekjes en veel mensen, een versierd huis en veel eten. Vragen als: ‘Hoe gaat het nu met je?’ en ‘Ben je alweer aan het werk?’ naar aanleiding van je burn-out of depressie zijn bijna onvermijdelijk, maar wel heel lastig. Daarnaast is de druk om het ‘leuk te hebben’ groot. Je hoort nu eenmaal samen te komen tijdens de feestdagen, want dat is toch gezellig?

Tips om de feestdagen te overleven met een burn-out of depressie

Wat nu als je nu al stress ervaart, omdat je een burn-out hebt of depressief bent? Wat kun je doen om de dagen toch goed door te komen. Hieronder een aantal tips:

1.  Wees open over je burn-out of depressie.

Hopelijk ben je met mensen die om je geven en die het belangrijk vinden dat het goed met je gaat. Als jij tijdens de feestdagen open kunt zijn over je depressie of burn-out, is dat voor iedereen helder en dat helpt tegen stress. Je hoeft er misschien niet vanuit te gaan dat iedereen helemaal begrijpt wat je doormaakt. Maar als je open bent, dan kan men rekening met je houden. Dan kun je erop terugvallen als het even niet gaat, als je eerder naar huis wilt of überhaupt niet wilt aanschuiven bij het feestmaal.

2. Neem een ‘Feestdagen-buddy’.

Als je een burn-out of depressie hebt, kan het lastig zijn om tegenover een hele groep te moeten uitleggen dat het niet gaat. Vooral op het moment dat het even echt niet goed gaat. Neem daarom iemand in vertrouwen of vraag iemand die je vertrouwt of hij of zij je iets meer in de gaten wil houden. Dit kan je partner, je moeder, je zus of je oom zijn, dat maakt niet uit. Als je er dan tussenuit wilt knijpen, omdat je te veel stress ervaart of je je niet lekker voelt, kan hij of zij dit voor je opvangen. Krijg je lastige vragen? Dan kan jij of zij je ‘beschermen’ of de aandacht afleiden. Vind je dit lastig? Bedenk je dan dat jij anderen ook graag zou willen helpen als ze in een rot situatie zitten.

3. Vermijd stress: doe wat jij wilt, ook tijdens de feestdagen

De druk om het vooral leuk en gezellig te hebben tijdens de feestdagen is hoog en die druk voel je waarschijnlijk nog meer met een depressie of burn-out . Het perfecte plaatje ziet er vaak als volgt uit: iedereen zie er prachtig uit, de sterren worden van de hemel gekookt en de hele familie zit de hele dag vredig naar elkaar te lachen. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet jouw perfecte plaatje te zijn. Misschien heb jij wel zin in pizza en pyjama’s of heb je helemaal geen behoefte aan een gezellig familie-samenzijn. Zit je liever alleen thuis, helemaal prima! Juist als je een burn-out of depressie hebt, hoeft er niets tijdens de feestdagen. Doe waar jij zin in hebt. Wees hier open over naar je familie of vrienden. Niks is verplicht en alles mag, als jij je er maar goed bij voelt.

feestdagen burn-out depressie

4. Doe rustig met alcohol, slaap voldoende en beweeg

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om je stress of nare gevoelens te onderdrukken met een flesje wijn, is dit juist een slecht idee. Je lichaam moet nog harder werken om te herstellen, je wordt labieler van alcohol en je slaapt er slechter van. Zit je niet lekker in je vel, heb je veel stress, heb je een burn-out of depressie, dan is het beter om minder te drinken. Probeer daarnaast ook je rust te pakken, ga bijvoorbeeld op tijd naar bed en plan je dag niet te vol. Bewegen is zoals je weet, goed voor je, juist tijdens de feestdagen: je reduceert stress, ademt even frisse lucht op en dat zware gevoel verdwijnt hopelijk een beetje. En dat heb je altijd nodig, maar juist met en burn-out of depressie.

5. Wees lief voor jezelf

Tot slot, of eigenlijk kortom: wees lief voor jezelf, juist tijdens de feestdagen en juist bij stress, burn-out of depressie. Maak het jezelf niet te moeilijk. Geef jezelf de ruimte om eerder weg te gaan bij dat etentje of later aan te schuiven (of helemaal af te zeggen!). Doe waar jij zin in hebt, daar draait kerst om, niet om het in stand houden van een perfect plaatje van iemand anders.

Hele fijne feestdagen!

PS: vanaf 28 december is Run Free Groningen een weekje dicht. Je kunt me wel mailen natuurlijk. Wil je voor het nieuwe jaar alvast een intake plannen, omdat je bijvoorbeeld een burn-out of depressie hebt (of veel symptomen hiervan), dan kan dat deze en volgende week zeker nog! Heb je meer vragen naar aanleiding van dit blog, dan mag je me natuurlijk ook een bericht sturen.

Lees verder:

Veel gestelde vragen over burn-out

Wanneer spreek je van een depressie?

Dankbaarheid: hype of werkt het echt?

burn-out coach groningen

Ik ben Goudje, coach bij Run Free Groningen en tevens de eigenaar. In mijn blogs en artikelen wil ik jou inspireren, motiveren en inspireren om je mentale en fysieke gezondheid serieus te nemen. Wil je actief aan de slag met jou burn-out, stress, depressie en/of angstklachten? Bekijk dan onze unieke, actieve methode en ons team. Of plan direct een vrijblijvende en gratis intake. ‘Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.’